Teknolojinin inşaat sektöründeki benimsenmesi son yıllarda büyük ölçüde değişime uğradı ve COVID-19 salgını, müteahhitlerin iş akışlarını iyileştirmek için gelişen yazılım araçları ve uygulamalara yönelme hızını yalnızca hızlandırdı. Ancak teknoloji her zaman değişiyor, bu da sektörün sürekli olarak gelecek dalgasına hazırlanmasını gerektiriyor. İnşaat medya şirketi The B1M’in sektör uzmanlarıyla işbirliği yaparak, gelecek yıllarda inşaat alanında dalgalar yaratacak 10 teknoloji trendini belirlemesi oldukça dikkat çekici.
Teknolojinin Demokratizasyonu
Teknolojinin demokratizasyonu, yeni teknolojinin çok daha geniş bir insan kitlesine sunulmasını sağlama sürecidir ve artık inşaat sektöründe de görülmektedir. Önceden sadece büyük işletmelere ve hükümetlere özgü olan son teknoloji, akıllı telefonların ve mobil uygulama ekosisteminin yayılmasıyla küçük inşaat şirketleri ve çalışanlarına da güçlü araçlara erişim sağlama imkanı sunmaktadır. Bu, gelecekte de diğer sektörlerde yaygınlaşan teknolojinin inşaata sızmasına benzer bir şekilde devam edecektir.
3D Baskı
3D baskı, malzemenin katman katman bir araya getirilmesiyle makineler kullanılarak yapı elemanları veya hatta bütün yapıların oluşturulması sürecidir. Diğer endüstrilerde hızlı prototipler oluşturmanın bir yolu olarak başlayan 3D baskı, şimdi inşaatta da uygulanmaya başlanmış, 2000’lerin ortalarında 3D baskılı duvarlardan bütün köprüler ve evlere kadar genişlemiştir. Bu, daha az atık ve daha fazla yaratıcı tasarım olasılığı ile daha hızlı ve daha güvenli seçenekler oluşturmak için kullanılabilir. Yakın zamanda gerçekleştirilen projelerin yakın zamanda daha büyük binalar ve tam 3D baskılı topluluklar oluşturmak için ölçeklenebileceğine dair umutlar olmasına rağmen, maliyet, beceri boşlukları ve düzenleyici engeller gibi sorunlar mevcuttur.
Otomasyon
Otomasyon, geleneksel olarak manuel olarak yapılan, tekrarlayıcı, zaman alıcı ve bazen tehlikeli belirli görevleri makinelerle gerçekleştirme sürecidir. Bu trend, çeşitli formlarda inşaat sektöründe zaten yaygın olarak kullanılmaktadır, tasarım aşamasında modelleme yazılımlarından, bir projenin tüm elemanlarını üretebilen otomatik fabrikalara kadar. Yarı veya tam otomatik robotlar, basit ama zahmetli görevleri yerine getirerek, beceri eksikliklerini gidermeye ve üretkenliği artırmaya yardımcı olarak, inşaat alanında daha yaygın hale gelmektedirler ve tamamen işleri değiştirmemektedirler.
Coğrafi/Mekansal Haritalama
Coğrafi bilgi sistemleri- CBS gibi teknolojilerin inşaat alanında planlanan bir konumla ilgili veri toplamak, değerlendirmek ve depolamak için kullanıldığı yerdir, böylece planları gerçek bir harita üzerine yerleştirir. Coğrafi bilgi mühendisliği, birçok inşaat projesinin haritalanmasına yardımcı olmak için CBS’nin, hava, drone ve uydu görüntüleme ile birlikte diğer teknolojilerle birleştirilmesiyle önemli bir hale gelmiştir. CBS verilerinin kullanımı, yapı bilgi modellemesinin benimsenmesiyle artacaktır, aynı zamanda anket için lazer tarayıcılar ve Lidar gibi yeni veri yakalama teknolojileri de ilgi görmektedir.
Prefabrik Üretim
Prefabrik üretim, bir binanın elemanlarının veya bileşenlerinin bir fabrikada üretilmesi veya önceden monte edilmesi ve ardından montaj için siteye taşınması sürecidir. Bu, küçük panellerden, M&E parçalarına ve tam bölümlere veya ünitelere kadar değişebilir, modüler inşaat olarak adlandırılır. Bu teknoloji, maliyeti, riski, zamanı ve atığı azaltabilirken aynı zamanda güvenliği, kaliteyi ve üretkenliği artırabilir. Prefabrikasyon becerileri genellikle ev inşaatında kullanılırken, uygulamaları genişlemektedir. Tüm prefabrik gökdelenler şu anda çalışılmakta iken, prefabrike beton alanındaki ilerlemeler, köprüler ve stadyumlar gibi daha büyük ve daha hızlı inşa edilmesi gereken projeleri mümkün kılmaktadır.
Dijital İşbirliği
İşbirliğini artırmak için dijital araçların inşaat alanında yaygınlaşması, projeler üzerinde çalışan insanların birlikte çalışma şeklini dönüştürmektedir. Fiziksel iş akışlarını dijitalleştirmekten daha fazla, dijital işbirliği, dijital teknolojilerin sağladığı yakın işbirliği imkanını içerir. Ekipler, artık projeye ilişkin verileri tüm kullanıcıların erişebileceği genel ortamlarda paylaşabilirler, böylece herkes ihtiyaç duydukları bilgilere, bulundukları her yerden ve çeşitli cihazlardan erişebilir ve değişiklikler yapabilir. Projeler karmaşıklaştıkça ve veri dolulukları arttıkça, paydaşlar arasındaki dijital işbirliği gelecekte daha da önemli hale gelecektir.
Otonom Araçlar
Otonom araçlar, sensörler, kameralar, radarlar ve yapay zeka gibi teknolojileri kullanarak insan operatöre ihtiyaç duymadan bir mesafe kat edebilen veya görevleri yerine getirebilen araçlardır. Bu alandaki ilerleme, kontrol edilebilir bir ortamda gerçekleştiği için diğer sektörlere kıyasla inşaat endüstrisinde oldukça büyük olmuştur, bu da riskin az olmasını sağlar. Sektör zaten erken aşamada otonom ekskavatörler, kamyonlar, dozerler ve arazi inceleyicileri gibi otonom araçlar görmekte ve bunlar, çalışanları tehlikeli ortamlardan uzaklaştırarak güvenliği artırırken, daha uzun çalışma saatleriyle verimliliği artırır. Radara ve Lidar gibi teknolojiler geliştikçe ve avantajları endüstriye daha net hale geldikçe, AV’lerin daha yaygın hale gelmesi beklenmektedir.
Uzaktan Çalışma
COVID-19, insanları geçen yıl uzaktan çalışma ortamlarına zorladığından, dijital araçlar çeşitli inşaat projeleri için bir can simidi olarak kanıtlamış, böylece işlerin takım üyelerinin evlerinden bile gerçekleşmesine izin vermiştir. Bu gelişimin öncülüğünü video konferans, mesajlaşma uygulamaları ve inşaat yazılımları gibi teknolojiler yapmaktadır. Bu teknolojiler, pandemi nedeniyle ortaya çıkan uzaktan çalışma trendi sayesinde daha fazla kullanıcı kazanmış ve bu çalışma şeklinin pandemi sonrasında yaygın hale gelmesinin tahmin edildiği görülmüştür.
Veri Erişilebilirliği
Proje üzerinde toplanan bilgilerin doğru bir şekilde kullanıldığından emin olmak için veriye erişim oldukça önemlidir. Sektör, basit PDF’lerin ötesine geçmiş durumda ve inşaat firmaları, verinin nasıl kullanıldığı ve işlendiği konusunda rekabetçi kalmak için veri bilimcileri işe almaktadırlar. Evrilen teknoloji sayesinde, inşaat firmaları karar verme sürecinde ve üretkenliklerini artırma konusunda yardımcı olabilecek büyük miktarda veri üretmektedirler.