/
/
BM Raporu İnşaat Emisyonları Konusunda Küresel Eylem Çağrısı Yapıyor

BM Raporu İnşaat Emisyonları Konusunda Küresel Eylem Çağrısı Yapıyor

Küresel hızlı kentleşme olgusu, her beş günde bir Paris büyüklüğünde binanın inşa edilmesine neden olurken, yapılı çevre sektörü halihazırda dünya çapındaki emisyonların yüzde 37’sinden sorumludur. BM Çevre Programı (UNEP) ve Yale Center for Ecosystems + Architecture (Yale CEA) tarafından Binalar ve İnşaat için Küresel İttifak (GlobalABC) kapsamında yeni yayınlanan bir rapor, binalar ve inşaat sektöründe karbon emisyonlarının ve atıkların azaltılmasına yönelik çözümler sunmaktadır.

“Yapı malzemeleri ve iklim” başlıklı rapor: Yeni bir gelecek inşa etmek” başlıklı rapor, politika yapıcılar, üreticiler, mimarlar, geliştiriciler, mühendisler, inşaatçılar ve geri dönüşümcüler için “somutlaştırılmış karbon” emisyonlarını azaltmak ve yapı malzemesi üretimi ve dağıtımından (çimento, çelik, alüminyum, kereste ve biyokütle gibi) kaynaklanan doğal ekosistemler üzerindeki olumsuz etkileri en aza indirmek için üç yönlü bir yaklaşım sunmaktadır:

  • İsrafı önlemek için döngüsel bir yaklaşımı teşvik edin: Mevcut binaları yeniden kullanmak, yeni inşaata kıyasla yüzde 50-75 daha az emisyon üreten en çevre dostu seçenektir. Bu yaklaşım, daha az malzemeyle, daha düşük karbon ayak izine sahip malzemelerle ve yeniden kullanımı veya geri dönüşümü kolay malzemelerle inşaatı teşvik eder.
  • Etik ve sürdürülebilir kaynaklı yenilenebilir biyo-bazlı yapı malzemelerine geçiş: Buna kereste, bambu ve biyokütle gibi malzemeler dahildir. Uygun şekilde yönetilen biyo-bazlı malzemelere geçiş, 2050 yılına kadar bazı bölgelerde yüzde 40’a varan önemli emisyon azaltımlarına yol açabilir. Ancak bu geçiş daha fazla politika ve finansal destek gerektirmektedir.
  • Değiştirilemeyen geleneksel malzemelerin karbonsuzlaştırılmasının iyileştirilmesi: Bu esas olarak küresel emisyonların yüzde 23’ünü oluşturan beton, çelik, alüminyum, cam ve tuğla ile ilgilidir. Öncelikler arasında üretimde yenilenebilir enerji kullanımı, yeniden kullanılan ve geri dönüştürülen malzemelerin kullanımının artırılması ve yenilikçi teknolojilerin benimsenmesi yer almalıdır. Bina yönetmelikleri, sertifikasyon, etiketleme ve mimarların, mühendislerin ve inşaatçıların döngüsel uygulamalar konusunda eğitilmesi yoluyla bölgesel pazarların ve bina kültürlerinin dönüştürülmesi hayati önem taşımaktadır.

Önle-Kaydır-İyileştir çözümünün uygulanması, emisyonları azaltmak ve insan sağlığı ile ekosistemleri korumak için tüm inşaat sürecini kapsamalıdır. Beton ve çeliğin tercih edilen modern malzemeler olarak yaygın algısı göz önüne alındığında, yerel kültürlere ve iklimlere duyarlılık esastır.

UNEP Sanayi ve Ekonomi Bölümü Direktörü Sheila Aggarwal-Khan, beton ve çelik gibi genellikle çöp sahalarında son bulan modern malzemelerin kullanımına rağmen, doğru politikalar ve düzenlemelerle 2050 yılına kadar bina sektöründe net sıfıra ulaşmanın mümkün olduğunu vurguladı.

Bina sektöründeki iklim eylemlerinin çoğu operasyonel karbon emisyonlarını azaltmaya odaklanmış olsa da, rapor, yapı malzemelerinin tüm yaşam döngüsünden kaynaklanan somutlaştırılmış karbon emisyonlarının ele alınmasının önemini vurgulamaktadır. Bu da, malzemelerin çıkarılmasından yıkımına kadar sektörler ve aşamalar arasında eşgüdümlü çabalar gerektirmektedir.

Etiketleme, uluslararası bina yönetmelikleri ve sertifikasyon programlarında şeffaflığın sağlanması için bina yaşam döngüsü boyunca hükümet düzenlemeleri ve uygulamaları kritik önem taşımaktadır. Yeni teknolojilerin araştırılması ve geliştirilmesi ve paydaşların eğitimi de gereklidir. Üreticiler, inşaatçılar, mal sahipleri ve bina sakinleri arasında işbirliğine dayalı mülkiyet modellerine yönelik teşvikler döngüsel ekonomilere geçişi kolaylaştırabilir.

Almanya Federal Ekonomi ve İklim Eylemi Bakanlığı Uluslararası İklim Eylemi ve Uluslararası Enerji Dönüşümü Genel Müdür Yardımcısı Dr. Vera Rodenhoff, küresel ısınmanın 1,5°C ile sınırlandırılması için binaların ve inşaat sektörünün karbonsuzlaştırılmasının çok önemli olduğunu vurguladı.

Çeşitli ülkelerden vaka çalışmaları, gelişmiş ekonomilerin mevcut binaları yenilemesi ve gelişmekte olan ekonomilerin düşük karbonlu yapı malzemelerini benimsemesi ile “Kaçın-Vites Değiştir-İyileştir” stratejilerinin karbonsuzlaştırmayı nasıl yönlendirebileceğini göstermektedir. Dünya çapındaki şehirler, karbon emisyonlarını azaltmak, kentsel biyoçeşitliliği artırmak ve genel çevreyi iyileştirmek için bitki örtülü yüzeyleri dahil ederek bu dönüşümde önemli bir rol oynamaktadır.

BENZER İÇERİKLER