İnşaat malzemeleri sanayi üretimi, Türkiye İMSAD raporlarına göre 2024’te büyük bir artış gösteriyor. İlk çeyrek ve şubat ayında sektör ciddi büyüme kaydetti.
İlk Çeyrek Performansı
Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından açıklanan mayıs ayı sektörel rapor sonuçlarına göre, inşaat malzemeleri sanayi üretimi mart ayında yıllık bazda %3,8 artış gösterdi. İlk çeyrekte bu artış oranı %10,9 olarak kaydedildi. İnşaat sektörü ise yılın ilk çeyreğinde %11,1 büyüme kaydederek, 2017 yılının üçüncü çeyreğinden sonraki en hızlı dönemsel büyümeyi gerçekleştirdi.
Ocak-Mart döneminde 16 alt sektörde üretim artışı gözlemlenirken, 6 alt sektörde üretim azaldı. İlk çeyrek boyunca çimento üretimi %26,8, hazır beton üretimi %26,5, demir-çelik çubuk profil üretimi %24 ve inşaat camları üretimi %22,4 arttı. Buna karşılık, seramik kaplama malzemeleri üretimi %23,3, seramik sağlık gereçleri üretimi %19,6, metal yapı ve yapı parçaları üretimi %15, demir çelik radyatör üretimi %10,8 ve birleştirilmiş parke ve yer döşemeleri üretimi %11 oranında azalma yaşandı.
Şubat Ayı Değerlendirmesi
Nisan ayı raporunda, inşaat malzemeleri sanayi üretiminin geçen yılın aynı dönemine göre şubat ayında %24,7 oranında arttığı belirtildi. Yılın ilk iki ayındaki toplam artış oranı ise 2023 yılına kıyasla %14,3 olarak gerçekleşti. Ocak-Şubat döneminde 17 alt sektörde üretim artışı gözlemlenirken, 5 alt sektörde düşüş yaşandı. Şubat ayında demir-çelik çubuk profil üretimi %30,4, hazır beton üretimi %29,1, çimento üretimi %26,7, demir ve çelikten inşaat ürünleri üretimi %24,5 ve inşaat camları üretimi %23 oranında artış gösterdi. Bunun yanında, seramik kaplama malzemeleri üretimi %23,2 ve seramik sağlık gereçleri üretimi %19,4 azaldı.
Gelecek Beklentileri
Raporda, inşaat sektörüne yönelik bazı öngörüler de paylaşıldı. Yerel seçimlerin ardından bazı kısıtlamalar ve sıkılaştırmaların yapılması beklenmektedir. Mart sonuna kadar deprem bölgesinde 78 bin konut inşa edilirken, yıl sonuna kadar bu sayıya ek olarak 122 bin konutun daha tamamlanması hedefleniyor. “Yarısı Bizden Kampanyası”nın daha aktif bir şekilde uygulanarak kentsel dönüşüm sürecine hız kazandırılması ve bu sayede inşaat sektörünün büyümesine olumlu katkı sağlaması bekleniyor.